Belépés

TámogatóinkAntenna - házilag is lehet?

Manapság már nem túl ritka, ha valaki otthon 802.11 eszközökkel kapcsolja össze számítógépeit, vagy osztja meg internetelérését. Ezt ma már egy low-end access point is képes megcsinálni, vagy egy megfelelő kártya is felhasználható erre (lásd Wi-Fi BSD alatt cikkünket). Azonban biztos sokan vannak olyanok is, akik hosszabb távolságot szeretnének áthidalni off-the-shelf eszközökkel - nekik szeretnénk most néhány támpontot adni.400-500 méternél nagyobb távolság esetén elengedhetetlen az antenna használata. A 2.4GHz-es frekvencia már a mikrohullámú tartomány alján található - antenna tervezéséhez ebben a spektrumban speciális tudásra és tapasztalatra van szükség. Szakemberek tudják, hogy egy szakasz összeköttetésének megtervezése nem megy gyorsan: a gyakorlat az, hogy miután a tesztberendezéseket felállították, egy egész évig (!) csak adatokat gyűjtenek és mérnek, hogyan változik a jelszint az időjárás és egyebek függvényében. Ha megvannak az adatok, azokat kiértékelik, és meghozzák a döntést, milyen eszközökre lesz szükség, létrehozható -e egyáltalán a link, illetve mennyire lesz stabil (szaknyelven mekkora fading tartalékkal számolhatunk).

Persze ez nem jelenti azt, hogy valaki előképzettség nélkül nem tud hasonló linket kiépíteni: az eszközök ma már a tömeggyártásnak és a WiFi népszerűségének köszönhetően elérhető áron kaphatók. Azonban nem árt, ha néhány alapelvvel tisztában vagyunk.

Ha antennát választunk, alapvetően két választási lehetőségünk van: veszünk egyet vagy építünk egy sajátot. Az utóbbi esetében a fun-factor jóval magasabb, előbbinél a működés garantált:) Nem árt odafigyelni arra, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében a megengedett EIRP 100mW lehet maximum.

Antennából 2.4GHz-en is jónéhány típus áll rendelkezésre. A nem-professzionális AP-khoz adott kis botantennák nyeresége minimális, 1-2 dBi. Nagyobb távolságra pont-pont összeköttetéshez a parabola ajánlott, otthoni körülmények között azonban ilyet nem olyan könnyű építeni. Ha barkácshajlamúak vagyunk, akkor egy yagit magunk is könnyen építhetünk, az Interneten pedig több helyen is találunk részletes útmutatót, hogyan tudunk kis idő-, pénz-, és energiaráfordítással cantennát barkácsolni.

Ha megvan az antenna, nagyon fontos a beállítása. Stabilan rögzíteni kell, pont-pont összeköttetésnél pedig pontosan ,,belőni''. Utóbbihoz az ideális egy spektrumanalizátor, de sajnos egy ilyen eszköz több millió forintot kóstál - jobb híján a 802.11-es kártyánkhoz kapott szoftverek között is valószínűleg találunk olyat, amellyel ellenőrizhetjük a link minőségét (Linux alatt akár egy cat /proc/net/wireless is megteszi, OS X alatt az airport utilityvel tehetjük meg ugyanezt).

Az összeköttetéshez az általunk használt frekvenciatartományban mindenképpen optikai rálátásra lesz szükség, ha ez nincs meg, ne is erőlködjünk. Érdemes odafigyelni arra, hogy az eső és köd is jelentősen csillapíthat, valamint az eszköztől az antennáig terjedő kábel minél rövidebb legyen. Kaphatóak speciális, többszörösen árnyékolt, kis csillapítású kábelek is. Ha fa van útban, az komoly gondot okozhat - ha télen történik meg az összeköttetés felállítása, tavasszal csodálkozva tapasztalhatjuk, hogy az addig hibátlan link megszűnt működni, mert a fa kihajtott:) Különösen eső után, a vizes falevelek szórják a mikrohullámot.

Ha pedig már minden működik egy dolog maradt csak hátra: számolj be a tapasztalataidról, véleményedről nekünk is - akár a levlistán, ircen, vagy a fórumban:)

Hasznos linkek:
http://www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html
http://www.wlan.org.uk/antenna-page.html
http://www.pbs.org/cringely/pulpit/pulpit20010628.html
http://www.radio-active.net.au/web/80211/antennas.html