Belépés

TámogatóinkKis méret – nagy hatótávolság! Új WiFi antenna a látóhatáron!


2,4 GHz, 11 dBi, 7 dKg ! Ezekkel a számokkal lehet tömören jellemezni azt az új WiFi antennát, amelyet egy hazai gyártó dobott piacra a közelmúltban. A csekély súllyal párosuló nagy nyereség nem öncélú rekordkísérlet, hanem egy új tervezési koncepció eredménye. A 3 km körüli távolság áthidalására alkalmas antenna számos konstrukciós megoldásában szakít a konzervatív megoldásokkal, felcserélve azokat meglepően újszerű megoldásokra…

A szuperkönnyű súly következtében a WiFi 11 antenna úgy szerelhető fel a szoba falától az ablakkereten át az ereszdeszkáig bárhova, hogy ahhoz nem szükséges a legtöbb WiFi antenna felerősítésénél megszokott méretes pipa konzol. A WiFi 11 antennát egy 0,0065 Kg azaz alig több mint fél dekagramm súlyú nyelv tartja a helyén, ami ráadásul úgy van kialakítva, hogy az antenna irányának beállítására is alkalmas.

A könnyű súly szerepe azonban még inkább értelmet kap, amikor tetőgerinc fölötti magasságba szeretnénk antennánkat telepíteni. A WiFi 11 antennát egy 22 mm átmérőjű vékonyfalú ötvözött alucső akár 2 méter magasságban is könnyedén megtartja. Mivel szabad kilátásra és ezzel jelentősebb távolságok áthidalására tipikusan a tetőgerinc fölött 1 - 2 méter körüli magasságban lehet számítani, így ez a lehetőség nagyon hasznos. A súlyosabb antennákat ugyanis csak a sokkal költségesebb 1 colos vagy 5/4 colos acélcsőre lehet felszerelni.

A gyártó honlapján a tartozékok között találhatunk egy olyan konzolt, amit egyszerűen a cserép alá lehet csúsztatni és az azon található tüskére rá lehet húzni a könnyűfém árbocot, amelynek csupán 18 dekagramm a méterenkénti súlya. Ez így már elég magyarázat arra, hogy miért jó, ha egy antenna könnyű.

A számos érdekes konstrukciós megoldás közül kiemeljük, hogy az antenna fejrészét egy szár tartja, amely a tartókengyel részét képező UV álló gumitömbbe van ágyazva. Az antenna így a H és V polarizációs síkokba szabadkézzel átforgatható, akkor is, amikor már a helyére van szerelve.

Az antenna vékony, azonban nagyon erős Polikarbonát burkolatot kapott, ami akkor sem törik el, ha egy nyolcvan kilós ember rááll. Ez elég biztosíték arra, hogy a jégverés sem képes kárt tenni az antennában. Az antenna egy igényesen kivitelezett gyártmány, teflon szigetelővel, ezüstözött sugárzóelemekkel, eloxált reflektorlemezzel.

Mindez együttesen alkalmassá teszi arra, hogy akár beltéri hálózat bővítésekhez, akár kültéri távolsági linkek kiépítéséhez, vagy akár vezeték nélküli Internet hozzáférés kliensantennájaként kerüljön felhasználásra.

Aki további részletekre kíváncsi, az antennát megtekintheti a gyártó honlapján, (www.secron.hu) ahol sok fénykép is segítségünkre lesz megismerkedni ezzel az újdonsággal.