Belépés

TámogatóinkÚj Linksys WRT54G firmware-ek, gyarapodó képességek

Korábban már irtunk a népszerű wireless routerre fejlesztett firmware-ek képességeiről, most néhányat ezek közül újra szemügyre veszünk.

Említésre méltó változásokon esett át a gyártó által fejlesztett firmware. Az augusztus elején megjelent 2.04.4 verziójú kiadásban, a számos új funkció között van néhány, ami nem igazán "nagy szám", ellenben annál hasznosabb. Ilyen az router konfigurációjának mentése/vissztöltése melyre eddig nem volt lehetőség. Lássuk a többi figyelemreméltó változást is:

- Frissített wireless eszközmeghajtó
- Wireless isolation function
(Ennek az opciónak az aktiválásával elérhetjük, hogy az access pointhoz kapcsolódott vezetéknélküli kliensek egymástól teljesen elszeparálódva ténykedhetnek, nem látják egymást, így kommunikálni sem tudnak egymással.)
- QoS (Quality of Service)
(Alkalmazás és switch port szintű QoS-re van lehetőségünk, priorításokat, sávszélesség korlátozásokat állíthatunk vele.)
- A webes konfiguráló felület elérésének tiltása illetve engedélyezése vezetéknélküli kliensek számára. Szintén lehetőségünk van csak https-es elérés biztosítására is. A változások teljes listája és a friss firmware elérhető a következő URL-en:

http://www.linksys.com/download/firmware.asp?fwid=201

Nemrég jelent meg egy új firmware kezdeményezés HyperWRT néven - WRT54G és WRT54GS eszközökre -, amit nem kicsit szerényen 'power boost firmware'-nek titulálnak a készítő srácok. Alaposabban megnézve a firmware képességeit, látnunk kell, hogy a hangzatos megnevezés ellenére semmi olyan plusszt nem tudtak kihozni az eszközből, amit már mások korábban meg ne valósítottak volna. Egy pillantást azért megér, elérhető itt:

http://www.hyperdrive.be/hyperwrt

Korábban szó volt róla , hogy a SveaSoft fizetőssé (még ha aprócska összegről is van szó) teszi az általa fejlesztett firmwareket. Gondolom enyhe reklám jelleget is beleszőve a dologba, még június végén bejelentették, hogy a Satori 4 kódnevű firmware fejlesztésük teljesen ingyen elérhető a cég honlapján. Ez így is volt, és gondolom sokunknak nagy örömet okozott a "régi ismerős"-el való találkozás.
Nos, a Sveasoftos fejlesztők valóban nem pihentek, rengeteg hibajavítás történt és számos új funkcióval bővítették az eszköz képességeinek már így sem rövid listáját. Érdemes megnézni a tervezett fejlesztéseket is, akadnak érdekes dolgok. A bejelentésről, valamint az új, javított és tervezett funkciók listájáról itt lehet bővebben olvasni:

http://www.linksysinfo.org

Azt hiszem nem árt elmondani újra, hogy a nem gyári firmware-ek használata garanciavesztést okozhat, ennél azonban nagyobb gond lehet, hogy az eszközödet is hazavághatod.

Firmware frissítéshez néhány gyakorlati jótanács:
- NE frissíts firmware-t wireless linken keresztül, kösd össze az AP-d a számítógépeddel egy UTP kábel segítségével az upgrade idejére!
- A frissítés sikerességének visszajelzése után indítsd újra az AP-t a reset gomb legalább 30 másodperces folyamatos nyomvatartásával!! (a gyárilag megadott 10 másodperces érték nem mindig elegendő)
- Ha már felment egy módosított firmware, akkor első dolgunk legyen, hogy az 'Administration' menűben bekapcsoljuk a boot_wait opciót!! Ez kifejezetten jól jön abban az esetben, ha beüt a baj, és hibás firmware-t töltöttünk fel, vagy valami okból kifolyólag kedvenc eszközünk nem ad életjelet magáról. Annyiben ez az opció él, akkor a WRT54G 5 másodpercet vár mielőtt bootnál behúzná a firmware-t, így ezalatt íz id? alatt lehetőségünk van egy újat flashelni rá, azaz felülirni egy eredeti és működő verzióval a hibásat.
- A firmware cserét mindenki saját felelősségére végezze, az esetleges hibákért senki nem vállalja a felelősséget ! :)

mosquito

Kapcsolódó cikk:
Linksys WRT54G xDSL/Cable Router és Access Point