Belépés

Támogatóink802.11n, egyelőre nincs meg a többség

Szerdán az IEEE szokásos kéthavi gyűlésén, a 802.11 Working Group tagjai megpróbálták eldönteni, hogy a még versenyben lévő két csoport ( TGn Sync és WWISE ) ajánlása közül
melyik képezze az alapját a minimum 100Mbit/s sebességet megcélzó új WiFi szabványnak (802.11n).

Az IEEE szabályai szerint, a szavazatok 75%-t megszerző csoport általi előterjesztés lett volna a nyerő, ez azonban egyik csoportnak sem sikerült. A TGn Sync 56%-ot (180 szavazat), a WWISE pedig 44%-ot (140 szavazat) szerzett.

A Nokia és a Motorola az utóbbi hetekben csatlakozott az Airgo Networks, Broadcom, Conexant Systems, Texas Instruments stb. cégeket magában tömörítő WWISE csoporthoz, de úgy látszik ez sem volt elegendő, hogy legyűrjék a a TGn Sync-et, melyet olyan nevek fémjeleznek mint az Atheros, Intel, Sony, Matsushita, Toshiba, Qualcomm.

Egyik lehetséges lépés lehet, hogy a két szabványtervezetet megpróbálják egyesíteni. Ez nem tűnik nehéznek, hisz technikailag mindkettő erősen a MIMO technológiára támaszkodik.

A MIMO többek közt a rádióhullámok többutas terjedéséből (multiple path) és visszaverődéséből adódó jelgyengülés, jelirány változás minimalizálásával operál, azaz megpróbálja elkerülni a több irányból visszaverődő, és kisebb-nagyobb késéssel érkező jelek okozta problémákat. (Mindezt több antenna egyidejű használatával teszi.)

Ha ez sikerül, akkor leghamarabb május-június környékén meglehet az új végleges szabvány, de a felek egyelőre azonban még kivárnak.

A csúszás azonban tovább hátráltathatja az UWB (ultrawideband) szabvány véglegesítését.
(az UWB technológia révén rövid távon, kb. 4-5 méteren belül 400-500 Mbit/s-os adatátviteli sebesség érhető el)

Kapcsolódó írások:
http://www.huwico.hu/node/view/388
http://www.huwico.hu/node/view/476