Belépés

TámogatóinkVezeték nélküli körkép - hol a hype?

Akik kicsit komolyabban foglalkoznak a vezeték nélküli hálózatokkal, és az abban rejló lehetőségekkel láthatja, hogy a WiFi témakör lelassult mostanában. Van ugyan mesh, van MIMO, de mégis visszafogottabbá vált a téma. Lássunk hát egy kis körképet, hogy merre fordult az érdeklődés a piacvezető gyártók részéről.Maradjunk első sorban a WiFi résznél. Egyre-másra jelennek meg a mesh hálózatokat támogató cuccok, ami ugye nagy céges hálózatoknál, egyetemi területen ( itthon még mindíg inkább épületenként tesznek le AP-t, ami ugye pl roamingolásnál nem túlzottan szerencsés ) érdekes, emiatt nagy figyelem nem is kíséri. Természetesen egyik gyártó sem akar lemaradni, mindegyik ad ki ilyen vagy olyan, mesh-t is támogató eszközt, azonban mivel a felhasználási terület nem túl nagy, nem is fektetnek akkora energiát ( és pénzt ) az eszközökbe.

A másik újítás a MIMO technológia, ami az új Netgear MIMO-s routerében a harmadik generációs AirGo chipsettel már akár 240Mbit/s sebességet is elérhet. Ez természetesen remek dolog, bár en személy szerint egy kis 802.11b-s kártyát használok, és meg vagyok elégedve a 6Mbit/s adatátvitellel, illetve képes vagyok egy 2 méteres crosskábelt berakni a táskába, ha már mindenképpen DVD-nyi mennyiségű adatot akarok laptopról laptopra másolni. ( Sohasem történt még meg :) ). A probléma az, hogy a MIMO technológiára épülő eszközök ára a csillagos eget veri még, és nem biztos, hogy valaki a már működő b/g-s hálózatát át szeretné/át tudja alakítani a gyorsabb technológiára. Ismerősökkel folytatott beszélgetések során pedig kiderűlt, hogy akinek sűrűn kell nagy mennyiségű adatot mozgatnia, nem is gondolkodik vezeték nélküli hálózaton, hanem inkább gigabites kábelekre helyezi az infrastruktúráját. Persze ahogy múlik az idő, a MIMO-s eszközöknek is lemegy az ára, de valószínűleg addigra már új eszközök, új technológiák lepik el a vásárlókat.

A WiFi-től tovább lépve, most már kis hazánkban is elérhető, még csak ha tesztjelleggel is a 3G. A szolgáltatók első sorban különböző, egy béka IQ szintjéhez való műsorok megtekintésére kívánják ösztökélni a kedves vásárlókat. Akik esetleg a 3G-s internet iránt érdeklődnének, fennakadó szemmel tapasztalják a horribilis összegekért árult nevetséges forgalmi mennyiséget tartalmazó csomagokat. Lehet hogy csak én vagyok borulátó, és a szolgáltatás minősége el fogja érni azt a szintet, amiert ilyen összegeket érdemes kifizetni, azonban ezt most még nem teljesen igaz. Személy szerint ha biztos lehetnék abban, hogy 3G-n elérhetem az igért sebességet bármikor, hajlamos lennék elgondolkodni azon, hogy leváltsam a meglevő ADSL előfizetésemet.
(Természetesen a békás resz személyes vélemény, illetve nem szeretnék egy békát sem megsérteni :) - kodmon )

Bár a VoIP nem feltétlenül kapcsolódik a vezeték nélküli hálózatokhoz, azonban egyre több eszköz jön ki WiFi-s chippel felszerelve. Sajnos még van mit fejlődnie a WiFi támogatásnak, hiszen a legújabb Linksys WIP300 is csak WPA-PSK-val képes védeni magát, tehát egy komolyabb hálózat esetén vagy nem érdemes megvenni, vagy külön hálózatot kell a meglevő mellé építeni.

A WiMax technológia az, ahol az igazi pörgés most van. Rengeteg gyártó ismerte föl a még tulajdonképpen nem is végleges szabvány által adott lehetőségeket. A 802.16-al nagyobb távolság ( maximum 50km ) és nagyobb sebesség ( 70Mbps ) érhető el. A legnagyobb előnye azonban az, hogy nem szükséges hozza direkt rálátás, ami a WiFi-nél ugye elengedhetetlen. Természetesen a technológia szakértői mosolyognak ezeken az értékeken, hiszen az 50km-es linknél már nagy sebességcsökkenés van ( ha van egyáltalan kapcsolat... ).

Tehát most a WiMax a menő, a szakújságírók szerint kezd ugyan az a hype kialakulni körülotte, mint 1999-2000 környékén a WiFi-vel volt. Természetesen ez nem probléma, hiszen maga a technológia tényleg nagy előre lépést jelent a vezeték nélküli hálózatoknál, hiszen gondoljunk csak bele, hogy San Francisco lefedésére nem kellene a google-nak több ezer hálózati eszközt kirakni, elég lenne pár tíz, esetleg egy-két száz WiMax adótorony, és máris az egész városra kiterjedően lehetne VoIP-zni, illetve anyukákkal videtelefonon csevegni.