Belépés

TámogatóinkFON forradalom!

Hogy mi az a FON? Egy nagyon érdekes hotspot mozgalom, illetve ennél sokkal több.

A spanyol szervezet azt találta ki,hogy egy speciális FON firmwarrel (jelenleg WRT54G/GS-re és elég alpha változatban) megvalósított Hotspotot hozhatunk létre. Regisztrálod magad a szervezet weboldalán, felrakod az fw-t, innentől kezdve a többi FON user használhatja az AP-d világszerte, bizonyos megkötésekkel!

3 féle FON 'filozófia' létezik, nagyon leegyszerűsítve, ezek a következők:

  • Linus - "Oszd meg a neted és használd másét is bárhol a világon"
  • Ebben az esetben használhatod bármely Linus tag hotspotját bárhol a világon és fordítva, a Bills tagokét is beleértve.

  • Bills - "Oszd meg a neted és fizetünk érte"
  • Itt, ha megosztod a neted a közösség számára, a szervezet az Aliens tagokból befolyt bevétel 50%-át neked utalja (2006-tól indul)

  • Aliens - "Érd el a netet olcsón"
  • Nincs semmilyen net elérésed, viszont szükséged lenne rá, amelyet havi- vagy napidíj ellenében tehetsz meg.

A firmware ugyan elég alpha verzióban létezik, de korrekt telepítési útmutató tölthető le PDF és Powerpoint verzióban is. Természetesen beállítható,hogy mekkora az a max sávszél, ami a Hotspot részre legyen leosztva, ez a leosztott sáv pedig dinamikusan oszlik meg az éppen aktuális userek felé.A project nagyon friss, így a felhasználók száma is, de elég sanszos,hogy nagy robbanás várható e téren,főleg, ha a támogatott AP-k száma is nő. A regisztrált felhasználók a http://maps.fon.com/ címen láthatóak, a Google maps formátumában.

Szóval pioneerok, előre bátran... ;P